Du visar för närvarande Röjning av kanadensiskt gullris 8 aug

Röjning av kanadensiskt gullris 8 aug

Nu är det dags att ta bort kanadensiskt gullris inför årets slåtter. Vi samlas 8 augusti kl 18 utanför segels klubbstuga och fördelar arbetet och områdena. Ta med handskar och sekatör om du har. Några finns att låna. Som vanligt är det kanon om någon kan gå med röjsåg utanför staketet. Projektet har en röjsåg + en trimmer för detta, men ta gärna med egen om du har.

Vi fixar lite grillning efteråt om vädret tillåter.

Var ska vi röja?

Här finns en karta över vilka områden vi jobbar med. Halva 1B är redan avklarad! Hinner vi även gå över hela ytan i bana 04 samt utmed staketet på motorsidan dvs ytorna märkta med 3A och 3 på kartan är det kanonbra. (Inte område 3 i bana 22 eller närmast segels klubbstuga dock.) Sedan finns behov av röjning runt sandblottan vi fixade i våras.

Slåtter slipper vi

Själva slåttern får vi hjälp med av Tommy Gustavsson och hans kompis. De slår gärna mer än våra projektängar bara det går att slå (ytor utan stenar och surhål att fastna i).

De önskar att vi tar bort skräppor och tistlar så långt det är möjligt. De är inte klassade som invasiva så vi lägger renset på vår komposthög – ni vet den där vi la det slagna höet förrförra året.

Kanadensiskt gullris
Kanadensiskt gullris.
Skräppa
Skräppa. De flesta skräppor finns mellan taxi- och landningsbanan och är bruna.

Varför gör vi detta?

Om du funderar på varför vi ska lägga ner allt detta jobb så titta på dessa två foton av samma yta. Den ena är från förra året och den andra från i år. Kanadensiska gullriset har helt tagit över en tidigare artrik yta med fina ljungplantor. Helt fel utveckling! Visst kan vi hjälpas åt att vända trenden och stoppa det kanadensiska gullriset?

Ytan vid grinden på segelsidan 2023.
Samma yta 2024 är nu invaderad av kanadensiskt gullris. Ytan ingår inte i de ängsytor vi jobbar med men vi kan väl stoppa spridningen ändå?

Frågor? Kontakta någon i arbetsgruppen för biologiskt mångfald.